Budu
merupakan makanan yang mempunyai vitamin B yang paling banyak seperti vitamin
B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6
dan vitamin B12 (sianokobalamin).
Budu
juga merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria jenis Klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin.
Vitamin
B12 ini hanya ada pada budu dan tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan
laut, ikan-ikan dan daging-daging lain daripada laporan saintifik.
Fungsi
vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah di mana kekurangan
boleh menyebabkan penyakit anemia perisiosa (pucat) atau sakit perut dan berat
badan menurun.
Kadar
vitamin B12 dalam budu adalah di antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per 100 gram
bagi setiap satu hidangan atau 2 sudu besar.
Jumlah
ini jauh lebih cukup untuk keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya
vitamin B12 para pengamal diet (jaga badan) tidak perlu lagi merasa khuatir
akan kekurangan vitamin B12 di dalam badan.
Selain
pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral makro dan
mikro dalam jumlah yang cukup.
Jumlah
mineral zat besi, kalsium dan juga magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2, 87 dan
8.05 mg bagi setiap 100 gram budu. Budu juga mengandungi zat seperti
antioksidan yang baik untuk kesihatan.
Mungkin
orang pantai timur yang banyak makan budu adalah jenis orang yang sihat dan
bijak. Budu makanan tradisional yang popular dan berkhasiat.
Salam
ReplyDelete