Friday, 29 November 2019

BUAH BELINJAU SEDAP DIBUAT KEREPEK

Pokok belinjau atau dipanggil juga ninjau adalah tumbuhan yang boleh didapati di Asia Tenggara dan banyak ditanam atau tumbuh secara meliar. Pokok ini boleh dibiakkan menggunakan biji benih.

Pokok belinjau sejenis pokok yang tidak bermusim dan kadang-kadang pada masa dan pokok yang sama terdapat bunga, buah muda dan buah yang masak.

Lapisan kedua kulit agak keras dan berwarna kuning pada peringkat muda dan bertukar menjadi coklat gelap setelah masak. Lapisan ketiga kulit buah belinjau berwarna putih, nipis dan dalam bahagian ini terdapat biji belinjau yang boleh dimakan.

Buah belinjau diproses untuk dijadikan keropok atau emping. Daun dan buah belinjau dijadikan penyedap rasa dalam masakan.

Pucuk mudanya dibuat sayur masak lemak atau masak air dengan rasanya agak manis. Buah belinjau yang muda sedap dimasak bersama daging cincang atau dibuat kari.

Buah yang sudah masak direbus. Selain direbus, buah belinjau boleh dibakar dengan sabut. Ia kemudian dibuang kulit dan ditumbuk sehingga leper dan boleh terus dimakan seperti kerepek.

No comments:

Post a Comment