Udang
galah atau nama saintifiknya “Macrobrachium Rosenbergii”, bersifat omnivor
serta cenderung untuk aktif pada waktu malam. Ia hidup dalam air tawar dan air
payau seperti di sungai, paya, saliran, tasik dan perairan lain yang biasanya
mempunyai hubungan air dengan laut.
Udang
galah merupakan makanan laut yang bagus kerana kandungan lemak esensialnya
akan menurunkan kolesterol dan mencegah penggumpalan kepingan darah
(Ateroskeloris).
Selain
itu, udang galah juga memenuhi keperluan protein dengan asid amino
berprofil lengkapnya yang mudah diserap tubuh. Ianya sangat sesuai
dijadikan menu diet kerana kalori energinya yang rendah serta
berkeupayaan memaksimakan pelbagai fungsi organ-organ vital tubuh.
Permintaan
terhadap udang galah amat tinggi. Untuk memenuhi permintaan, sedangkan sumber
di habitat asli semakin kurang, maka usaha menternak udang secara komersial
dilakukan.
Malaysia
adalah negara pertama yang menemui cara-cara untuk menternak udang galah pada
era 1960-an. Ini menyebabkan banyak negara asing memberi nama timangan kepada
udang galah sebagai "Udang Malaysia".
Namun
kini penghasilan udang galah di Malaysia lebih rendah berbanding dengan
negara-negara lain seperti Bangladesh, Vietnam, Thailand, China, Indonesia dan
Taiwan. Pengeluar udang galah terbesar di dunia adalah negara China diikuti
oleh negara Bangladesh. Negara seperti Vietnam, Thailand, Taiwan dan Indonesia
juga menghasilkan udang galah lebih banyak daripada Malaysia.
Sekarang
ini, sungai terdapat banyak udang galah semakin berkurangan. Punca udang galah
berkurangan bukan kerana banyak telah dipancing, tetapi disebabkan sungai telah
tercemar.
Sungai
tercemar tidak sesuai dijadikan tempat pembiakan udang galah. Bukan udang galah
saja yang pupus, malah hidupan air lain.
Inilah akibat tidak menjaga alam sekitar yang mana kita tanggung kerugian. Hidupan sungai seperti udang, ikan, siput, belut dan ketam yang menjadi sumber makanan manusia semakin kekurangan.
Inilah akibat tidak menjaga alam sekitar yang mana kita tanggung kerugian. Hidupan sungai seperti udang, ikan, siput, belut dan ketam yang menjadi sumber makanan manusia semakin kekurangan.
Jagalah
kebersihan sungai kita agar lebih banyak udang galah serta hidupan air lain
dapat membiak dan menyediakan sumber makanan kepada manusia dan rantaian
ekologi kehidupan.
No comments:
Post a Comment