Apabila
disebut ikan budu, tentu ramai menyangka itu menu ikan yang dicampur dengan budu.
Sangkaan itu tidak tepat. Budu yang memang terkenal di Kelantan sebenarnya tidak
menjadi bahan dalam menu ikan budu.
Dinamakan
ikan budu kerana proses penghasilan ikan budu hampir sama dengan proses membuat
budu. Bezanya, ikan budu kekal dalam bentuk ikan sedangkan budu menjadi dalam bentuk
cecair.
Cara
pemprosesan ikan budu melalui kaedah sama memproses budu iaitu perlu diperam
selama lima hingga enam bulan.
Ikan
perlu dibersihkan sebelum dimasukkan ke dalam tong yang berisi garam kasar dan
asam keping secara berlapis-lapis.
Garam
itu kemudian ditabur ke atas ikan sehingga tertimbus dan dibiarkan di dalam
bekas tertutup selama lima hingga enam bulan.
Jenis
ikan yang biasa digunakan ialah ikan selar, cencaru, kembung dan ikan aya.
Ketika
proses peram tersebut perlu dipastikan penutup bekas berisi ikan itu rapat bagi
mengelakkan dihinggapi lalat kerana boleh menyebabkan ikan berulat.
Sebenarnya
penghasilan ikan budu dilakukan oleh orang dahulu sebagai persediaan untuk menghadapi
musim banjir. Ketika musim tengkujuh, nelayan tidak dapat turun ke laut.
Jadi,
dengan adanya ikan budu yang boleh disimpan lama, ia dapat dimakan apabila sukar
untuk mendapatkan ikan segar.
No comments:
Post a Comment