Adakah
anda suka makam ulam? Ulam merupakan bahagian tumbuh-tumbuhan yang dimakan
secara mentah, dicelur, distim atau direbus dan dihidangkan bersama hidangan
nasi dan lauk-pauk yang lain. Ini termasuklah bahagian pucuk, daun, batang,
umbut, biji, buah, ubi atau bunga tanaman.
Di
Malaysia, lebih daripada 120 jenis tumbuhan boleh dimakan sebagai ulam-ulaman,
daripada tumbuhan herba kecil dan melata, jenis semusim seperti pegaga, sehinggalah
kepada pokok-pokok renek dan pokok-pokok besar jenis saka seperti petai,
jering, genuak dan kerdas, yang biasanya tumbuh liar di kawasan pedalaman, di
dusun atau di hutan belantara.
Sayur-sayuran
biasa seperti timun, kubis dan terang juga boleh dianggap ulam apabila dimakan
sebegitu sahaja. Dalam erti kata lain, ulam-ulaman ini sama sahaja seperti
salad dalam diet barat.
Apakah
khasiat ulam-ulaman yang anda tahu? Oleh
kerana ulam dimakan secara langsung tanpa dimasak lama terlebih dahulu,
kandungan galian seperti mineral dan vitamin utama di dalam ulam tidak
termusnah oleh haba.
Ulam yang diperoleh secara semulajadi biasanya
bebas daripada penggunaan racun serangga. Ia diperoleh dalam keadaan segar dan
mempunyai banyak jenis khasiat daripada pelbagai jenis yang berbeza-beza.
Galakan
memakan ulam amat penting kerana kesan urbanisasi dan gaya hidup yang sukakan
makanan segera memainkan peranan dalam pertambahan kadar obesiti di Malaysia.
Dengan
faktor risiko yang diteruskan generasi demi generasi, golongan muda dan
kanak-kanaklah yang paling terkesan. Apatah lagi, menurut laporan Euromonitor,
kadar pengambilan makanan proses di Malaysia meningkat sebanyak 105% dalam masa
5 tahun.
Malaysia
bukan sahaja antara negara dengan kadar obesiti kanak-kanak paling tinggi di
dunia, bahkan, menurut kajian, pengambilan serat dalam kalangan remaja Malaysia
tidak sampai 19 peratus daripada saranan WHO.
Melihatkan
senarai pilihan makanan harian di Malaysia yang kaya karbohidrat dan lemak, menjadikan
budaya makan Malaysia sebagai menggemukkan.
Maka,
kita perlu kembali kepada budaya pemakanan tradisional yang berasaskan kepada
banyak makan ulam-ulaman yang dapat membantu kesihatan yang baik.
No comments:
Post a Comment