Buah
jambu bol (Syngium malaccense) merupakan sejenis pokok buah-buahan nadir yang
juga di panggil sebagai "Malay Apple" atau ada yang panggil Jambu
Jamaika atau Jambu Melaka.
Pokok
jambu bol dikategorikan sebagai jenis buah nadir kerana pokok ini kini agak
jarang ditemui.
Jambu
bol ada dimakan segar dan atau pun diproses menjadi halwa atau lain-lain
produk. Rasanya masam manis.
Pokok
jambu bol mempunyai batang kayu yang kuat dan mampu tumbuh membesar sehingga
20-25 meter tinggi. Ia mempunyai banyak dahan yang kukuh kayunya (jenis kayu
keras) yang boleh dipijak ketika memanjat tanpa patah.
Bunga
jambu bol mempunyai jambak berwarna merah ungu, pink dan cantik jika diteliti.
Buah jambu bol muda berwarna hijau dan akan menjadi merah ungu bercampur hijau
apabila masak.
Rasa
buah jambu bol sangat masam semasa muda dan bertukar daripada rasa masam
manis apabila masak. Isinya yang berwarna putih krim dan 'spongy' serta berair
(juicy).
Benih
pokok jambu bol biasa ditanam menggunakan biji matang.
No comments:
Post a Comment