Salah
satu kandungan dalam pemakanan tambahan ialah unsur kolagen. Kolagen merupakan
struktur protein utama yang terkandung dalam tisu penghubung manusia.
Antara
sumber kolagen semulajadi ialah ikan tuna, telur dan sayur hijau.
Seiring
dengan peningkatan usia dan gaya hidup yang sibuk, kandungan kolagen dalam
kulit akan semakin berkurangan dan kerana itu, kulit menjadi kering dan kusam.
Pengambilan
kolagen secara berterusan dapat membantu kulit untuk menyeimbangkan semula
kolagen yang berkurangan.
Penghasilan
kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun.
Kesan penurangannya mula dirasai lebih kurang 10 tahun kemudian.
Selepas
usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen
yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan.
Oleh
itu kolagen diambil sebagai makanan kesihatan untuk pelbagai penyakit seperti
osteoarthritis (sakit sendi), osteoporosis, arteriosclerosis selain untuk
kegunaan kosmetik dan pelembab kulit.
No comments:
Post a Comment