Mesin retort berfungsi untuk
proses perawatan haba bagi mematikan kuman “sterilize” secara kombinasi
tindakan suhu dan tekanan tinggi bagi membunuh serta memusnahkan kuman dan
sporanya agar ketahanan produk menjadi panjang.
Produk yang sudah menjalani proses retort boleh
disimpan tanpa bahan pengawet dan diletakkan pada suhu biasa dengan tempoh penyimpanan sehingga dua ke
lima tahun. Semua nutrisi masih kekal kecuali vitamin C akan hilang.
Penggunaan mesin retort amat membantu
pengusaha makanan yang ingin meningkatkan jangka hayat makanan agar tidak basi
atau tidak rosak. Penggunaan mesin retot membuka peluang kepada usahawan mengeluarkan produk berkualiti bukan
sahaja bagi pasaran tempatan tetapi juga luar negara.
Mesin retort terdapat pelbagai ukuran dan
kepasiti. Pengusaha boleh membelinya mengikut kepasiti penggunaan. Ada yang
berharga serengah RM1000 untuk satu unit sehinggalah berpuluh-puluh ribu dan
mungkin lebih daripada itu.
Sesiapa yang ingin membelinya boleh
mendapat khidmat nasihat pakar mengenainya. Banyak pihak yang menjualnya,
termasuk secara dalam talian di platform e-niaga. Banyak pilihan dan boleh
mencari mengikut kesesuaian yang diingini.
No comments:
Post a Comment