Monday, 21 March 2022

ETOK DIGEMARI PENDUDUK KELANTAN

 
Etok sejenis hidupan air tawar begitu sinonim dengan kehidupan harian masyarakat Kelantan. Etok ada dijual di kebanyakan pasar di Kelantan, selain di gerai tepi jalan. 
 
Etok sama ada dimakan sebagai makanan ringan atau bersarapan bersama hidangan lain seperti nasi kerabu dan sebagainya. 
 
Dikenali sebagai corbicula fluminea dalam bahasa saintifik, dulunya amat mudah didapati di sepanjang sungai di negeri Kelantan. Sebab itu, ia terkenal dan menjadi kegemaran rakyat Kelantan memakannya. 
 
Etok menyumbang kepada kegiatan ekonomi penduduk di sekitar tebing sungai. Kerja mencari etak atai 'ngokok etok' popular terutama di kalangan penduduk berhampiran Sungai Kelantan. 
 
Namun itu semua hanya tinggal sejarah. Kini etak sukar untuk ditemui di dasar sungai di Kelantan disebabkan pencemaran air sungai dan habitat etak yang diganggu oleh proses pembangunan.    
 
Kebanyakan bekalan etok yang dijual di Kelantan sekarang sebenarnya diambil dari negeri lain, termasuk dari Thailand. 
 
Penyediaan etok salai bermula dengan etok hidup akan diperap terlebih dahulu. Antara bahan yang digunakan untuk memerap etok ialah garam, bawang putih, halia, serai dan sedikit alat perisa. 
 
Biasanya etok diperap selama dua jam sebelum disalai. Manakala kerja-kerja menyalai etok mengambil masa satu jam setengah.  
 
Makan etok perlu teknik tersendiri di mana isinya 'dikupas' dari cengkerang dengan menggunakan gigi. Ada teknik yang betul perlu dilakukan. Jika tidak kena caranya, ia sukar terbuka dan gagal untuk mendapat isinya. Makan isi etok dengan cara ini membolehkan 'nikmat' etok begitu dirasai. 
 
Ada juga cara lain untuk bukan cengkerang etok dengan cara guna pisau atau kulit etok itu sendiri. Ia biasanya dilakukan mereka yang tidak ada gigi.

No comments:

Post a Comment