Etok
sejenis hidupan air tawar begitu sinonim dengan
kehidupan harian masyarakat Kelantan. Etok ada dijual di kebanyakan pasar di
Kelantan, selain di gerai tepi jalan.
Etok sama ada dimakan sebagai makanan ringan atau bersarapan bersama hidangan
lain seperti nasi kerabu dan sebagainya.
Dikenali
sebagai corbicula fluminea dalam bahasa saintifik, dulunya amat mudah
didapati di sepanjang sungai di negeri Kelantan. Sebab itu, ia terkenal
dan menjadi kegemaran rakyat Kelantan memakannya.
Etok
menyumbang kepada kegiatan ekonomi penduduk di sekitar tebing
sungai. Kerja mencari etak atai 'ngokok etok' popular terutama di kalangan
penduduk berhampiran Sungai Kelantan.
Namun
itu semua hanya tinggal sejarah. Kini etak sukar untuk ditemui di dasar
sungai di Kelantan disebabkan pencemaran air sungai dan habitat etak yang
diganggu oleh proses pembangunan.
Kebanyakan
bekalan etok yang dijual di Kelantan sekarang sebenarnya diambil dari negeri
lain, termasuk dari Thailand.
Penyediaan
etok salai bermula dengan etok hidup akan diperap terlebih dahulu. Antara bahan
yang digunakan untuk memerap etok ialah garam, bawang putih, halia, serai dan
sedikit alat perisa.
Biasanya
etok diperap selama dua jam sebelum disalai. Manakala kerja-kerja menyalai etok
mengambil masa satu jam setengah.
Makan
etok perlu teknik tersendiri di mana isinya 'dikupas' dari cengkerang dengan
menggunakan gigi. Ada teknik yang betul perlu dilakukan. Jika tidak kena
caranya, ia sukar terbuka dan gagal untuk mendapat isinya. Makan isi etok
dengan cara ini membolehkan 'nikmat' etok begitu dirasai.
Ada
juga cara lain untuk bukan cengkerang etok dengan cara guna pisau atau kulit
etok itu sendiri. Ia biasanya dilakukan mereka yang tidak ada gigi.
No comments:
Post a Comment